Tweede Atjehstraat

Woningbouwcorporatie De Alliantie renoveerde 11 panden aan de 2de Atjehstraat in Amsterdam. De bestaande woningen die er waren, waren klein en in slechte staat. Door woningen samen te voegen ontstond een gevarieerd aanbod. Simon Christiaanse, toen medewerker van MOPET architecten, werkte het ontwerp uit tot en met de uitvoering.

Terwijl achter de gevel er flink werd vernieuwd, onderging ook de voorgevel een grondige renovatie. Hierbij was het doel om het oorspronkelijke karakter te herstellen. Balkons, hekwerken en dakkapellen werden volledig vervangen. Simon Christiaanse bestudeerde archieftekeningen om vervolgens met hedendaagse technieken de beeldbepalende elementen te ontwerpen.

Balkon met speciaal voor dit project ontworpen betonnen elementen en hekwerk.

Het interieur onderging een flinke metamorfose. Door de 55 originele woningen samen te voegen, zowel verticaal als horizontaal, werden een gevarieerd aanbod van 33 nieuwe woningen gecreƫerd. Bouwkundig werden de woningen fors opgewaardeerd zodat ze weer helemaal voldoen aan de huidige normen en er fris en aantrekkelijk uitzagen.

Projectgegevens

Opdrachtgever: De Alliantie
In dienst bij: MOPET architecten
Constructeur: Bouwadviesbureau Strackee
Aannemer: Intersell
Locatie: 2e Atjehstraat, Amsterdam
Fotografie: MOPET architecten
Oplevering: 2010

Tekening van het gevelaanzicht (gedeelte).
Doorsnede (gedeelte).
Tekening van het hekwerk voor de balkons.
Het interieur kreeg een flinke upgrade. Links voor en rechts na de renovatie.
Gevelaanzicht na de renovatie.
Balkon met speciaal voor dit project ontworpen betonnen elementen en hekwerk.