Huis bij de Kleine Paterbrug

In het centrum van Leiden, daar waar de Doelengracht doodloopt bevind zich een ongebruikt stukje stad. Simon Christiaanse verdiepte zich in de geschiedenis van deze plek en ontwierp een eenvoudig maar markant klein huisje.

Kloosters

In de late middeleeuwen werden bevonden zich rondom de Doelengracht diverse kloosters. De nonnen woonden in kleine huisjes. In de zestiende eeuw nam de kloosterbevolking af en kwamen steeds meer kloosters en huisjes leeg te staan. De vele kleine huisjes kwamen in particuliere handen en het gebied veranderde in een volksbuurt.

Maar aan deze volksbuurt kwam een einde: in 1736 breidde de Hortus uit en werd een muur gebouwd op de grens van het terrein. In 1820 werd de Doelenkazerne uitgebreid tot aan de Hortus. Pas in 1913 kwam er weer een publiek toegankelijke doorgang: het Paterstraatje. Over de Doelengracht werd de Kleine Paterbrug gebouwd. Misschien wel de meest eenvoudige brug van Leiden.

De locatie op een archieffoto gemaakt in 1983.
De locatie op een kaart uit 1670.
De locatie zoals het er nu uitziet.

In 2000 bouwde de hortus een nieuwe kas vlak achter de muur. In de muur werd een opening gezaagd waardoor het hortusterrein ook toegankelijk werd vanaf de Doelengracht. Echter, waar de hortusmuur een knik maakt, bleef een stukje grond ongebruikt. Een eigenaardig hoekje waar de Doelengracht doodloopt.

Tiny House

Omdat rondom de Doelengracht ooit vele kleine huisjes stonden, greep Simon Christiaanse Architectuur de geschiedenis aan om juist voor deze plek een heel klein huisje te ontwerpen. De afmetingen van de locatie zijn nog geen 3 bij 5 meter.

De woning heeft een vloeroppervlakte van slechts 33 vierkante meter, verdeeld over 3 lagen. Toch bevinden zich in deze woning alle voorzieningen die je van een hedendaagse woning mag verwachten: woonkamer, keuken, badkamer en een kastenwand.

Plattegrond begane grond.
Plattegrond eerste verdieping.
Plattegrond tweede verdieping.

Het ontwerp is strak en minimalistisch. Met een gevel van 'rammed earth' onderscheidt het zich van de bakstenen muur, maar mengt het zich qua kleur goed in de omgeving. De helling van het dak is identiek aan de helling van de kas van de Hortus.

Ramen met aan de bovenkant een ronding verwijzen naar de kloosters die ooit op deze plek stonden. In een gebouw op het hortusterrein is het patroon van drie afgeronde ramen nog terug te vinden. Van binnenuit bieden deze ramen een prachtig uitzicht over de Doelengracht en de Hortus.

Impressie vanuit vogelvlucht.
Impressie vanuit het Paterstraatje.
Impressie vanuit de Hortus.
Impressie van de Doelengracht.

071 Nieuwe Parels

Dit ontwerp maakt onderdeel uit van 071 Nieuwe Parels. Een initiatief om op ongebruikte plekken in Leiden een klein architectonisch pareltje te bouwen. Daarvoor zijn 71 locaties aangewezen. Simon Christiaanse Architectuur maakte voor meerdere locaties een ontwerp. Bouwen op deze locatie aan de Doelengracht bleek helaas niet haalbaar.

Projectgegevens

Locatie: Doelengracht Leiden
Jaar ontwerp: 2019
Fasen: Schetsontwerp

Doorsnede.
Doorsnede.


sluiten


Bureau

Simon Christiaanse Simon Christiaanse Architectuur is opgericht in 2017. Het bureau is gevestigd in het buitengebied bij Ruurlo in de Achterhoek.

Simon Christiaanse werkt momenteel aan projecten voor particuliere opdrachtgevers uit de regio.

Simon Christiaanse Architectuur heeft ervaring en affiniteit met verschillende ontwerpvragen: nieuwbouw, renovatie, herbestemming, verbouwing of transformatie van een bestaand gebouw tot woning.

Simon Christiaanse heeft bij verschillende architectenbureau's gewerkt aan opdrachten voor projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties en particulieren.

Simon Christiaanse heeft bouwkunde gestudeerd aan de TU Eindhoven en architectuur aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Simon Christiaanse staat ingeschreven in het architectenregister.

Simon Christiaanse Architectuur werkt volgens de algemene voorwaarden CR2013 van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).

Benieuwd of Simon Christiaanse Architectuur iets voor u kan betekenen? Stuur een bericht of lees meer over de werkwijze.

Werkwijze

Vraag is het vertrekpunt
Bij Simon Christiaanse Architectuur is de vraag van de opdrachtgever altijd het belangrijkste vertrekpunt voor het maken van een ontwerp. Daarom wordt veel aandacht besteed aan het goed leren kennen van de wensen van de klant. Middels schetsen kan Simon Christiaanse Architectuur u helpen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van uw bouwproject.

Ruimtelijke beleving
Kenmerkend voor de ontwerpen van Simon Christiaanse Architectuur is de ruimtelijkheid. Daarbij is er veel oog voor de locatie en uiteraard de wensen van de klant. Een goede indeling die functioneel en overzichtelijk is, kan vervolgens nog op vele manieren bouwkundig worden uitgewerkt. Ook met een beperkt budget.

Voor elk budget een oplossing
Ook de mogelijkheden rondom uw budget worden tijdens de kennismaking besproken. Bij een klein budget kan er worden gesproken over de stappen in het bouwproject die u zelf kunt uitvoeren zodat de kosten beperkt blijven. Ook met een beperkter budget is het mogelijk om een uniek huis te ontwikkelen dat helemaal past bij u past.

People, planet, profit
Simon Christiaanse Architectuur heeft duurzaam bouwen hoog in het vaandel staan. In uw bouwproject zijn er meerdere manieren om rekening te houden met het milieu. Denk daarbij aan het gebruik van biobased materialen, energiebesparing en zonne-energie. Veel van deze maatregelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw gezondheid en uw portemonnee.

Samenhangend geheel
Simon Christiaanse Architectuur heeft aandacht voor alle aspecten van uw bouwproject. Hierbij kan gedacht worden aan functionaliteit, ruimtelijkheid, comfort, techniek, regelgeving, kosten en duurzaamheid. Simon Christiaanse Architectuur brengt al deze factoren samen tot een mooi samenhangend geheel dat realistisch én aantrekkelijk is.

Elke bouwproject is uniek
Simon Christiaanse Architectuur levert maatwerk. Er wordt altijd gezocht naar oplossingen die het beste passen bij het project. Simon Christiaanse Architectuur kan u bijstaan in elke fase van uw bouwproject. Er wordt nauw samengewerkt met specialisten, zoals constructeurs, om te garanderen dat het eindresultaat aan alle regelgeving én uw wensen voldoet.

Bouwen met karakter
Simon Christiaanse Architectuur maakt graag gebruik van innovatieve oplossingen, met tevens oog voor het verleden. Bij nieuwbouw wordt de omgeving geanalyseerd zodat het gebouw optimaal kan worden geïntegreerd in het landschap of straatbeeld. Bij renovaties en herbestemmingen worden karakteristieke elementen van het gebouw in het nieuwe ontwerp opgenomen zodat ze goed tot hun recht komen.

Spreekt deze werkwijze u aan? Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek over uw plannen.

Fasen

Het werk van Simon Christiaanse Architectuur begint altijd met een gesprek met de opdrachtgever. Elk bouwproject is uniek en vraagt daarom andere werkzaamheden van een architect. Toch verloopt het ontwerpproces meestal volgens dezelfde stappen.

Schetsontwerp

In een eerste gesprek worden ambitie en de wensen van de opdrachtgever in kaart gebracht. Zo wordt samen een Programma van Eisen opgesteld. Hierna wordt de bouwlocatie wordt bezocht. In het geval van een renovatie, wordt de bestaande bebouwing opgemeten en getekend. Als u zelf specifieke ideeën heeft over stijl en sfeer, kunt u dat kenbaar maken en referentiebeelden aanleveren.

Met bovenstaande input wordt een eerste schetsontwerp gemaakt. Hierin worden verschillende oplossingen verkend en wordt gezocht naar de beste ruimtelijke indeling. De tekeningen zijn nog schetsen, maar geven wel een eerste indruk van hoe het bouwproject eruit kan komen te zien. Uit deze schetsen blijkt ook waar de mogelijkheden en beperkingen van het bouwproject liggen. Vaak leidt dit tot bijstellen en verfijning van de wensen. U heeft veel ruimte het ontwerp naar uw wens bij te sturen.

Voorlopig Ontwerp

De tweede fase is gericht op het verkrijgen van een voorlopig ontwerp. Het ontwerp wordt verder uitgewerkt in architectonische plattegronden, doorsnedes en aanzichten. Het ontwerp wordt aangepast aan de bijgestelde wensen. Voor problemen die in het schetsontwerp zijn gesignaleerd, worden oplossingen gezocht. De ruimtelijke indeling krijgt zijn definitieve vorm. Ter voorbereiding aan de bouwkundige uitwerking, wordt gezocht naar materialen, sferen en referentiebeelden. Ter verduidelijking kunnen ook impressies en maquettes worden gemaakt.

Een voorlopig ontwerp geeft een grof maar helder beeld van wat er gebouwd gaat worden. Het is belangrijk dit goed te bespreken voordat het ontwerp bouwkundig wordt uitgewerkt. Hier heeft u als opdrachtgever wederom de ruimte om het ontwerp bij te sturen. Verder kan het voorlopig ontwerp gebruikt worden om advies in te winnen bij diverse adviseurs.

Definitief Ontwerp

De derde fase resulteert in een definitief ontwerp. In deze fase wordt het voorlopig ontwerp bouwkundig uitgewerkt. De ruimtelijke indeling van het voorlopig ontwerp blijft vaak ongewijzigd, maar de maatvoering wordt nog wel bijgesteld om te zorgen dat het eindresultaat aan functionele en technische eisen voldoet. De bouwmaterialen worden gespecificeerd en beeldbepalende elementen worden uitgewerkt in principedetails. Waar nodig wordt er advies ingewonnen bij experts, bijvoorbeeld een constructeur.

Een definitief ontwerp geeft een heel compleet beeld van wat er gebouwd gaat worden. Het kan gebruikt worden voor overleg met de gemeente, zodat u te weten kan komen of uw plannen voldoen aan gemeentelijk beleid. Bij kleinere bouwprojecten kan het definitief ontwerp gebruikt worden om een offerte aan te vragen bij een aannemer.

Bestek

Hoe verder het ontwerp is uitgewerkt, hoe beter u weet wat u krijgt. Bij grotere projecten wordt er daarom altijd een bestek gemaakt. Bij kleinere projecten kan worden voldaan met een technische omschrijving.

Een bestek is een gedetailleerde beschrijving van het bouwproject. De kwaliteitseisen en types van alle bouwmaterialen worden nauwkeurig gespecificeerd. Kleuren en afwerking worden gedefinieerd in een afwerkstaat. Electra en rioleringen worden getekend. Plattegronden, doorsneden en aanzichten worden bijgewerkt naar aanleiding van de uitwerking.

Het technisch ontwerp is een complete set tekeningen en beschrijvingen waarmee offertes kunt aanvragen bij aannemers. Doordat alle kwaliteitseisen vast staan, worden offertes goed vergelijkbaar. Het bestek dienst als uitgangspunt om afspraken te maken met de aannemer over het eindresultaat.

De werkzaamheden van een architect en daarmee de kosten voor een ontwerp zijn sterk afhankelijk van de omvang en de complexiteit van het bouwproject. En natuurlijk van uw eigen wensen. Simon Christiaanse Architectuur kan u bijstaan in elke fase van uw bouwproject. Stuur een bericht over uw plannen en maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Projecten

Contact

Adres Simon Christiaanse Architectuur
Muldersweg 3
7261 LG Ruurlo


Telefoon 06 177 145 36

Email mail@simonchristiaanse.com

KvK68610505

Architectenregister1.180101.003

Stuur een bericht

Uw naam
Uw email
Uw telefoonnummer